Sjtols op Landgraaf

Bij het verschijnen van dit (online)fotoboek - eind 2022 – ben ik nog niet zo heel lang burgemeester van Landgraaf. Dertien maanden om precies te zijn. Tijdens het tot stand komen van dit fotoboek dacht ik terug aan mijn sollicitatie naar het burgemeesterschap in deze gemeente. Om goed beslagen ten ijs te komen, heb ik veel gelezen over de geschiedenis van Landgraaf. Dat er veel méér is dan de feitelijke historie – hoe belangrijk ook - toont dit fotoboek aan.


Met ’40 jaar Landgraaf’ als aanleiding, laten foto’s onze gemeente vanuit een ander perspectief zien. Ze dansen als het ware door onze gemeenschap. Verhalen in beeld over mensen en gebeurtenissen die in de gemeenschap Landgraaf een rol hebben gespeeld en vaak nog altijd spelen.


Toen ik recent een proefversie te zien kreeg, heb ik een avond geboeid zitten kijken. Natuurlijk heb ik niet die blik van herkenning die u bij veel foto’s zult hebben. Maar het maakte me wel nieuwsgierig naar de gebeurtenissen, de gebouwen of bijzondere plekjes die ik nog niet ken.

En vooral naar de mensen die ik op de foto’s tegenkom. Want Landgraaf, dat bent u! Wat is een gemeente zonder haar inwoners? Uit Nieuwenhagen, Schaesberg en Ubach over Worms. Al 40 jaar verenigd in één gemeente, maar met nog altijd die speciale identiteit en eigen verhalen.


Laat u meenemen in dat speciale gevoel dat u ongetwijfeld had bij bepaalde gebeurtenissen. Wie weet herkent u zichzelf op de foto, waarschijnlijk vele jaren jonger. Of uw familie, vereniging, bekenden. Ook zien we, helaas, inwoners die niet meer onder ons zijn. Aan wie we veel dank zijn verschuldigd voor alles wat ze voor Landgraaf en de Landgravenaren hebben gedaan.


Met het verschijnen van dit boek sluiten we ook ’40 jaar Landgraaf’ af. Ik ben erg onder de indruk van de vele manieren waarop verenigingen, instellingen én u als inwoner deze veertigste verjaardag extra glans hebben gegeven. Vanuit het motto ‘voor en door Landgraaf’. Heel veel dank daarvoor. Het raakte me en maakt me nÓg sjtolser op Landgraaf.


Richard de Boer

Burgemeester van Landgraaf